Ράδιο Αλικαρνασσός

18-3-1998

Καλημέρα σας αγαπητοί μου ακροατές.
Ακούτε την πρωινή εκπομπή "ο καλός κρατούμενος" από το ράδιο Αλικαρνασσός.
(ακούμε το τραγούδι "Καλημέρα τι κάνεις")
Η σημερινή εκπομπή είναι αφιερωμένη στους καινούργιους κρατούμενους που ήλθαν σήμερα. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να τους καλωσορίσουμε και να τους πληροφορήσουμε για την κατάσταση εδώ, γιατί κατά το παρελθόν κρατούμενοι που δεν ήταν ενήμεροι κάναν σοβαρά λάθη, όπως π.χ. δραπέτευσαν από λάθος πλευρά, αλλά αυτά θα τα εξηγήσουμε αργότερα.
(το τραγούδι "Τηλεφώνησέ μου" αφιερωμένο στον Γιάννη τον μπακάκο - φαρμακοτρίφτη)
Αγαπητοί μου φίλοι, εσείς που μόλις ήλθατε, εάν αισθάνεστε αδικημένοι και ότι λάθος βρίσκεστε εσείς εδώ, διότι είστε έντιμοι πολίτες, σας ευχαριστούμε πολύ γιατί έτσι βοηθάτε στην άνοδο του κοινωνικού επιπέδου αυτού του χώρου. Έχουμε γεμίσει κλέφτες, πρεζόνια και εγκληματίες, καιρός ήταν να έρθει και κανένας άνθρωπος της προκοπής εδώ.
(ειδικά αφιερωμένο στον Νίκο τον κουτσό το τραγούδι "Θα γίνω δραπέτης")
Κάτι που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι οι ένστολοι που σας υποδέχθηκαν δεν είναι ανθρωποφύλακες αλλά υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ειδικά εκπαιδευμένοι και καλλιεργημένοι ως προσωπικότητες.
(ακούμε το τραγούδι "Εγώ δεν έχω πάει στο σχολείο")
Φυσικά ως υπάλληλοι έχουν τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις τους. Γι' αυτό σας παραθέτουμε τον Δεκάλογο του Υπαλλήλου:
Άρθρο 1ο Ο υπάλληλος έχει δίκιο
Άρθρο 2ο Ο υπάλληλος έχει πάντα δίκιο
Άρθρο 3ο Στην απίθανη περίπτωση που έχει δίκιο ο κρατούμενος ισχύουν τα άρθρα 1ο και 2ο
Άρθρο 4ο Ο υπάλληλος δεν κολλάει στον κρατούμενο τον σωφρονίζει
(ακούμε το τραγούδι "Με δέρνουν τα παράλογα")
Άρθρο 5ο Ο υπάλληλος δεν διαβάζει εφημερίδα και περιοδικά εν ώρα υπηρεσίας, ενημερώνεται
Άρθρο 6ο Ο υπάλληλος δεν τρώει εν ώρα υπηρεσίας, συντηρείται
Άρθρο 7ο Ο υπάλληλος γεννήθηκε κουρασμένος, δεν είναι αραχτός επίτηδες
(ακούμε το τραγούδι "Που πας όταν κοιμάσαι")
Άρθρο 8ο Ο κάθε πολίτης είναι μελλοντικός πελάτης για τον υπάλληλο, είτε βρίσκεται εντός είτε εκτός φυλακής
Άρθρο 9ο Ότι δεν καταλαβαίνει ο υπάλληλος απαγορεύεται
(ακούμε το τραγούδι "Δεν καταλαβαίνω τίποτα")
Άρθρο 10ο Το καθήκον της ημέρας του υπαλλήλου είναι να λουφάρει γιατί εχθές κουράστηκε.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο υπάλληλος είναι ένα είδος της φύσης που πρέπει να καταργηθεί. Δυστυχώς, παρ' όλες τις μελέτες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι δεν διαθέτει θηλυκά γεννητικά όργανα, ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί πως πολλαπλασιάζεται.
Και τώρα μία έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης: Ευρέθη υπάλληλος νεκρός στην καρέκλα του. Διετάχθη Ε.Δ.Ε. (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) και αποφασίστηκαν τα εξής: Επειδή αποδείχτηκε δύσκολο να διαφοροποιηθεί η κατάσταση του νεκρού από αυτή του εργαζόμενου υπαλλήλου, οποιοσδήποτε υπάλληλος συλληφθεί νεκρός στην καρέκλα του θα απολύεται αυτομάτως.
(ακούμε το τραγούδι "Τέτοια αγάπη δεν τη θέλω στη χαρίζω")
Επιστρέφουμε πάλι σ' εσάς αγαπητοί μας κρατούμενοι.
Εάν δεν σας ενδιαφέρει η φιλοξενία εδώ και σκέφτεστε να δραπετεύσετε, μην πτοήστε από τις δήθεν κατηγορίες ότι πολύς κόσμος δραπετεύει από τις φυλακές. Από που θέλουν να δραπετεύσετε, από το σπίτι σας ή την καφετέρια; Από την φυλακή δραπετεύουν!
(ακούμε το τραγούδι "Άλλος για Χίο τράβηξε")
Έφτασε λοιπόν η ώρα ν' αποδράσετε. Παρακαλώ πολύ από το Ανατολικό προαύλιο. Εκεί είναι υπεύθυνοι οι αστυνομικοί και όχι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Την τελευταία φορά ένας αλλοδαπός, που δεν ήξερε, δεν ρώταγε; απέδρασε από το δυτικό προαύλιο. Ως αποτέλεσμα τιμωρήθηκε η μάντρα, που υποχρεώθηκε να ψηλώσει και το φυλάκιο που μεταφέρθηκε κατά πέντε μέτρα από τον τοίχο. Ποίοι τα γκρεμίσανε και τα ξαναφτιάξανε; Οι κρατούμενοι. Γιατί λοιπόν να κουράζεστε χωρίς λόγο; Την άλλη φορά από το Ανατολικό προαύλιο λοιπόν.
(σπέσιαλ αφιερωμένο στον Γιώργο που γύρισε το τραγούδι "Πήγαινέ με πίσω ταξιτζή")
Εσείς που αποφασίσατε να μείνετε μπράβο σας! Έτσι δικαιολογούν την ύπαρξή τους οι υπάλληλοι. Σας ανοίγουν τις πόρτες για να περνάτε, σας ειδοποιούν όταν έχετε τηλέφωνο ή επισκεπτήριο και το βράδυ κλειδώνουν τις πόρτες και σας φυλάνε για να μην σας ενοχλήσει κανένας ώστε να μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.
(ακούμε το τραγούδι "Με τα φώτα νυσταγμένα")
Ως προς τη διαβίωσή σας εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι κρατούμενοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: το καλό καρφί, το απλό και τους άλλους. Η διαφορά του καλού καρφιού από το απλό, είναι ότι το καλό καρφί όταν δεν έχει τίποτα να καρφώσει το δημιουργεί. Σε ιδανικές μάλιστα συνθήκες καρφώνει μέχρι και τον εαυτό του.
(ακούμε το τραγούδι "Μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο")
Αν ήσαστε από αυτούς που ξυπνάνε το πρωί για να μην ενοχλείται τους συγκρατούμενούς σας, μπορείτε να πάτε να περάσετε την ώρα σας σο συνεργείο της φυλακής. Εκεί θ' ασχοληθείτε με χειροτεχνήματα και κατασκευές χρησιμοποιώντας την ξυλουργική, την αγγειοπλαστική ή την κωδωνοποιΐα.
(αφιερωμένο στον Μανώλη του καφενείου το τραγούδι "Τσοπανάκος ήμουνα")
Όμως προσέξτε διότι κρατούμενος ο οποίος έφτιαχνε κεραμικούς υπαλλήλους, όταν ερωτήθει για τα υλικά απάντησε νερό, λάσπη και σκατά και κατέληξε στο πειθαρχείο. Την επομένη το ίδιο. Την τρίτη ημέρα έφτιαχνε κεραμικούς πυροσβέστες χρησιμοποιώντας νερό και λάσπη. Στην ερώτηση γιατί δεν βάζει σκατά δήλωσε ότι θα του βγαίνανε υπάλληλοι και κατέληξε πάλι στο πειθαρχείο.
(αφιερωμένο στον Γιώργο το αστέρι μας το τραγούδι "Τι να μας πεις και 'συ απ' τη ζωή σου")
Ως προς τα υπόλοιπα, εάν σας ενοχλεί για παράδειγμα να τρώτε σε πλαστικές καραβάνες, πείτε με τρόπο σον αρχιφύλακα ότι κατά την τελευταία απόδραση με μιά τέτοια κόψανε τα κάγκελα και θα μας σερβίρουν το φαΐ σε πλαστικές σακούλες. Αν δεν πιστεύεται γιατί νομίζεται ότι απαγορευτήκανε τα CD;
Κατά την διανομή του συσσιτίου θα ακούσετε παροιμίες και ρητά του τόπου μας, όπως "μάνα μου δεν μου το είπες πως τα μακαρόνια είχαν τρύπες" και "Τρίτη, Πέμπτη μακαρόνια φάτε μάγκες βγάλτε χρόνια". Πάντα βέβαια να ρωτάται τι φαγητό σας δίνουν για να ξέρεται τι να πείτε στον γιατρό μετά. Τα δυσκολότερα μεροκάματα είναι στα μαγειρεία, γιατί οι άλλοι κρατούμενοι πρέπει απλώς να τρώνε το φαΐ, ενώ ο κρατούμενος εκεί είναι αναγκασμένος να το πιάνει κι' όλας.
(αφιερωμένο στον Κώστα των μαγειρείων το τραγούδι "Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός")
Η φυλακή επίσης διαθέτει και super market με πρωτότυπη λειτουργία. Παραγγέλνεις ότι θέλεις και σου φέρνουν ότι θέλουν.
(ακούμε το τραγούδι "Άσ’ τον τρελό στην τρελά του")
Για είδη που για διαφόρους λόγους δεν θέλετε να παραγγείλετε από το super market, μην ανησυχείτε. Με την ανάλογη αμοιβή θα βρεθεί ο άνθρωπο που θα συμπαρασταθεί στον πόνο σας και θα σας φέρει ότι χρειάζεστε.
(ειδικά αφιερωμένο στον Χρήστο τον κουρέα το τραγούδι "Το καράβι απ' την Περσία")
Για όσους παραμείνετε θα τα ξαναπούμε αύριο.
Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε, θυμίζοντάς σας ότι στη φυλακή τίποτα δεν είναι τόσο κακό ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο.
Καλή σας ημέρα από το ράδιο Αλικαρνασσός και την εκπομπή "ο καλός κρατούμενος". Τη δική σας εκπομπή

Γιάννης Tσοροτιώτης